SUMMARY ON : THE VILLAGE BLACKSMITH
Henry Wadsworth Longfellow wrote his poem "The Village Blacksmith" which was published in the year 1840. And in this poem, he presents the character of the village blacksmith who is someone who works hard and still maintains a balance between his work, family, and social life.
The summary of the poem-
The poet talks about the village blacksmith who works in his smithy "under a spreading chestnut tree". He is a large man with strong arms, long, black hair with tan skin but proud of his work for he owes no man. His work takes him "week in, week out", keeping him occupied with the work which is audible all throughout the village. When the children return home from school, they used to poke their noses into the smithy to watch the "flaming forge" and hear the "bellows roar".
But when the weekends come, he goes to church and rejoiced at the songs and prayers and preaching. This then reminds him of his own mother which then led to his sorrows, once again revisiting her death and shedding a tear or two.
On and on goes the cycle of him "Toiling, --rejoicing, -- sorrowing", living life working on his profession. Mornings will see hi start something and evenings close the work, "Something attempted, something done, Has earned a night's repose".
And in the last stanza, the poet thanks the blacksmith for ' the lesson thou hast taught!". We should all work like the smith, working with determination and hard labor which will then eventually lead us to success.
Short type of Questions & Answers.
1.Where does the smithy stand?
Ans :Under a spreading chestnut-tree the village smithy stands.
2 .How do you describe the blacksmith?
Ans: The smith, a mighty man is he, with large and sinewy hands; and the muscles of his brawny arms are strong as iron bands.
3. What does the poet compare the smith’s arms to?
Ans: The poet compares the blacksmith’s arms to an iron-rod.
4. How does the poet describe the blacksmith’s hair?
Ans: His hair is crisp, and black, and long,.
5. What do you understand about the race of the blacksmith from the expression – his face is like the tan?
Ans: From this expression, we can assume that the blacksmith is an African or Afro American.
6. Which line suggests that the blacksmith is a man of character and self esteem?
Ans: “And looks the whole world in the face, for he owes not any man.”
7. Explain, “he owes not any man.”
Ans: The village blacksmith is a man of strong personality. He doesn’t take anyone’s help. He works works very hard for his earning. As he has not accepted any free help from anyone, he doesn’t owe anyone anything.
8. Write a character sketch of the blacksmith?
Ans: The blacksmith is a man of great character.
9. What are the hours of the blacksmith’s work?
Ans: The blacksmith works all the days of the week. He starts working in the morning and ends at night.
10. How does the blacksmith swing his sledge?
Ans: The blacksmith swings his heavy sledge in a slow rhythm.
11. Who is a sexton?
Ans: A sexton is a person who looks after a church.He has to ring the huge bell in the evening
Accumulated by
Sir : Ashish Rai
Asst. Teacher RMA

No comments:
Post a Comment